De verrassende waarheid over wat ons motiveert!

26-2-2013

Wat motiveert ons? Dit is denk ik één van de meestgestelde vragen die er zijn. Of in ieder geval, dat zóu het moeten zijn. Professioneel gezien: “Hoe haal ik het meeste uit mijn team of organisatie?” Maar ook persoonlijk gezien: “Wat inspireert mij? Waar krijg ik energie van?” 

Is het antwoord geld? Geld maakt niet toch gelukkig of wel? En wat betekent dat dan voor de manier waarop we mensen en teams optimaal kunnen laten presteren?

Hier wordt het antwoord gegeven op die vraag. Niet aan de hand van een lang verhaal, maar met een Youtube-video. De video is gemaakt door de RSA en gebaseerd op een lezing van Daniel H. Pink en zijn boek "Drive: The surprising truth about what motivates us". In een animatie wordt in een 10 minuten durend hoorcollege op luchtige en boeiende wijze een antwoord gegeven op de vraag: “Wat motiveert ons?”

Hierbij komt de vraag aan de orde, in hoeverre financiële beloningen, zoals bonussen, mensen stimuleren tot het leveren van betere prestaties. En als dat niet zo is, wat dan wel leidt tot prestatieverbetering? Natuurlijk is dit een “hot topic” in een tijd waarin er veel commotie is over topsalarissen, gouden handdrukken, etcetera. Maar het is ook zeer relevant als managementvraagstuk, gezien de bijna vanzelfsprekende inzet van bonussen en premies als prestatieverhogend middel. Is dat wel effectief?

arallel Perspective: Meer klantwaarde, klantbeleving en klantretentie.

De antwoorden die in dit digitale “college” aan de orde komen gaan echter verder dan de effectiviteit van financiële beloningen. Ze geven met name ook een inzicht in hoe je kan zorgen dat teams en organisaties open minded, adaptief en innovatief worden en blijven. En dat is natuurlijk een belangrijke “survival skill” in de turbulente wereld van nu. Daarmee geeft het filmpje van de RSA een interessante aanvulling op mijn artikel “Succesvolle bedrijven in een onvoorspelbare wereld: vier survival skills” en extra reden om het te plaatsen op het Parallel Blog.

Kortom, als je 10 minuten de tijd hebt kijk naar deze RSA video op youtube. Het is zeker de moeite waard!

 

door: Harald Medema.

  

 Reageren? »